Voor Croonwolter & Dros werkte Imagine tussen 2018 en 2020 mee aan het definitieve ontwerp van de verkeerssystemen in de Groene Boog.

In opdracht van Rijkswaterstaat wordt door bouwcombinatie De Groene Boog tussen de N471 bij Rotterdam – The Hague Airport en het Terbregseplein een nieuw stuk snelweg van elf kilometer lang aangelegd. Dit nieuwe stuk A16 moet zorgen voor een betere doorstroming op de snelwegen A13 en A20 en moet de bereikbaarheid en leefbaarheid van Rotterdam en het Lansingerland verbeteren.

Onderdeel van het traject is de tunnel die onder het Bergse Bos en de Rotte doorgaat; de Rottemerentunnel van ruim twee kilometer lang.

Werkzaamheden Imagine
Imagine werkte mee aan het definitieve ontwerp voor een aantal verkeerssystemen:

  • Verkeers Regel Installaties (VRI): de verkeersregelinstallaties bij kruispunten.
  • Motorway Traffic Management (MTM): het signaleringssysteem voor het detecteren van snelheid en voertuigpassages in de tunnel.
  • Het snelheid onderschrijdingssysteem (SOS): detecteert een te lage snelheid, stilstand of spookrijden van voertuigen in de tunnel. Op deze manier kan worden gemeten of er zich een calamiteit voordoet.

Energieneutrale snelweg
De A16 Rotterdam is de eerste energieneutrale snelweg van de wereld met een tunnel. In de Rottemerentunnel zitten straks 54 verschillende elektrotechnische systemen. Om de tunnel energieneutraal te maken wordt het stroomverbruik tot een minimum beperkt. Dit wordt bijvoorbeeld gedaan door het gebruik van LED verlichting, een speciale coating op de tunnelwanden en een lichtere kleur van asfalt. Alle energie wordt opgewekt door zonnepanelen.

Meer lezen? Op de website van de Groene Boog staan de laatste updates van dit bijzondere project.