Sinds januari 2018 werkt Imagine in opdracht van BAAK aan de elektrotechnische installaties in de twee tunnels van de Blankenburgverbinding.

De Blankenburgverbinding, of kortweg de A24, vormt een verbinding van de autosnelwegen A15 bij Rozenburg en de A20 bij de Krabbenplas tussen Maassluis en Vlaardingen. In dit stuk snelweg van vijf kilometer lang zitten maar liefst twee tunnels: de Hollandtunnel en de Maasdeltatunnel onder het Scheur (de Nieuwe Waterweg). Ook wordt de A20 tot aan Kethelplein verbreed.

Hiermee wordt de bereikbaarheid van de Rotterdamse Haven verbeterd en moet de drukte op de A15 en de Beneluxcorridor afnemen. De opening van de weg is voorzien in 2024.

Werkzaamheden Imagine
Imagine is als lead engineer verantwoordelijk voor het ontwerp van alle elektrotechnische systemen binnen de Tunnel Technische Installaties. Hieronder vallen de energievoorziening en energiedistributie, maar ook de verkeersbuisverlichting, vluchtwegvoorzieningen, kabelwegen en vluchtdeurindicaties. Samen met de andere installaties zorgen deze systemen dat al het verkeer op een veilige manier door de tunnel kan rijden.

Er moet worden voldaan aan de landelijke tunnelstandaard en in de rol van lead engineer draagt Imagine ook zorg voor de bewijslast daarvoor. De eisen, ontwerp afwegingen en gemaakte keuzes worden hierbij duidelijk vastgelegd.

Het team dat verantwoordelijk is voor alle tunnelinstallaties is klein, zeker gezien de omvang van de werkzaamheden. Sinds juni 2020 levert Imagine daarom extra ondersteuning. Zo denkt Imagine mee over de inrichting van de besturingskast voor de overdrukinstallatie en laagspanningsverdelers. Ook zorgt Imagine dat de verschillende disciplines en systemen op een juiste manier geïntegreerd worden, zodat deze op een goede manier met elkaar samenwerken.

Korte doorlooptijd
Bijzonder aan dit project is de korte doorlooptijd in combinatie met de enorme omvang van de werkzaamheden aan de Blankenburgverbinding. De bouw is gestart in 2018, in 2024 moeten de weg opengesteld worden.

Integratie van systemen
Met jarenlange ervaring in installaties en tunnels in combinatie met brede kennis van de verschillende systemen, zorgt Imagine ervoor dat de systemen op een juiste manier geïntegreerd worden en er echt een totaaloplossing geleverd wordt. Hierbij zijn duidelijke afspraken en heldere afstemming noodzakelijk. 

Lees hier meer over de Blankenburgverbinding en de laatste updates van het project.